Mester János üzente 10 éve

Kedves Ilona!
Csabával jól kiműveltetek engem a Dendrobium nobiléket illetően. Köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Szilvia!
Nagyon szépen köszönöm a jótanácsot, sokat számít a véleményed. Bár a hideg-meleg helyiségeket illetően nem nagyon tudok "variálni" egy 4. emeleti lakásban. A furcsa e növénykében az, hogy miután minden levelét elhullatta, ami mint tudjuk természetes jelenség a Dendro Nobile féléknél, mégis mutatott, mutat életjelenségeket. Meglátjuk mire jut.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Demeter Szilvia üzente 10 éve

az egyikből kis keiki,de sztem nem elég erős már hozzá a növény,a másikból lehet virág ,ha már van fél cm a rügy akkor mehet melegebb helyre,ha nincs ,akkor nem,mert akkor keiki lesz belőle

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves János és Csaba!
Jól írja Csaba, én is ezt tapasztaltam. Az új bulbák mindig tőből fejlődnek, míg sarjnövények az egyes szártagokból, a bulbák oldalából nőnek ki. Azt olvastam, hogy a virág és a sarj egyformán "indul", vagyis amíg egy kis göböcske (1-2 mm), nem lehet eldönteni, mi lesz belőle. Az éjszakai hőmérséklet és a nappali fényviszonyok alapján dől el, hogy mi lesz belőle. Ahhoz, hogy virág legyen, hideg kell neki éjszakánként. Ha idő előtt kerül melegbe és kap vizet, akkor virág helyett sarjak fejlődnek.
Részlet Makara Tanárúr könyvéből:
"... Még bonyolultabb a helyzet akkor, ha az ősszel képződött virágrügy további fejlődését a hő- és fényviszonyok megváltoztatják. Jellegzetes képviselője ennek a Dendrobium nobile csoport. A bimbókezdemények az őszi hideg, száraz időben fejlődnek, de ha ezek idő előtt meleget és nedvességet kapnak, hajtásrüggyé alakulnak át, és virág helyett ugyanitt új kis növény fejlődik."
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Kati, János és Csaba!
Nagyon köszönöm a hozzászólásaitokat. Kedves Tőletek, hogy segítségemre vagytok ebben a "találgatásban". Hogy fokozzam az érdekességeket, töltök fel egy képet ugyanerről a növényról, ugyanis a virág oldalából minden bizonnyal sarj kezdett el növekedni.
Kati. János nagyon jól írta, szárazon tartás mellett hideghatás kell neki, hogy kivirágozzék. Nálam a nagy úgy virágzik ki 3 év óta, hogy tavasszal-nyáron fejleszt új bulbákat. Ekkor kiegyenlítetten locsolom, tápozom. Szeptember közepén kiteszem az erkélyre és elfelejtem majd október végéig. SEMMI vizet nem kap! Teljesen szárazon van és persze éjszakánként hidegben. Általában úgy hozom be, hogy a virágkezdemények már látszanak. Ilyenkor már lehet melegebben, mindeképpen fényes helyen tartani, s persze rendszeresen locsolni.
Talán röviden ennyi.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Csaba!
Köszönöm! Ezentúl ilyen szempontból fogom nézni a nobilék rügyeit. :-)
Üdv. Jani

Válasz

Buzás Csaba üzente 10 éve

Kedves János!
Azt vettem észre, ami megnyúlik és hegyes az sarj lesz, ha a föld közelében hozza, akkor bulba... A tompább lassabban növekvő az bimbó, illetve virágszár kezdemény, később beindul a növekedése!

Csaba

Válasz

Buzás Csaba üzente 10 éve

Kedves Kati!
Még nincs késő a virágzásra, világos, hűvös 10-15°C körüli hőmérséklet, 2 teljes hónap vízmegvonás! Én majdnem így csináltam... de mégse, mert este lett fűtve a helyiségeben, de a szárazság megvolt, csak a hőmérséklet nem, de így is lett 9 bimbó! Ha végig hűvös van, akkor több lenne rajta, és nem szabad túl hamar megöntözni, mert akkor sarj lesz, és én nálam az első locsolás, az tápos vízzel történt, amiben sok a Kálium, mert ez kell a virágzáshoz, majd utána nem locsoltam addig, míg biztosan meg nem indultak bimbónak, de így is lett sarj...

Csaba

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Kati!
Én úgy tudom, hogy egy szárazabb időszakot kell biztosítani a nobiléknek, és az indítja be a virágzásukat. Talán még az is segít, ha ebben a pihenőidőben kicsit hűvösebb környezetet is tudunk biztosítani számára.
Persze erre van, aki helyből cáfol...
Én még biztosat nem mondhatok, mert az első nobilémmel csak éppen barátkozok.
Majd a többiek remélhetőleg írnak valami gyakorlatból fakadó bölcsességet, amitől virágzásra lehet bírni a makacskodó orchideádat. :-)
Üdv. Jani

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Csaba!
Leírásod alapján az én nobilémen is van, úgy nézem, kétféle rügy. Le kellene fényképeznem...
Amelyek a leveles szár alsó részében vannak, azok tompábbnak tűnnek. Ezekből virágok lehetnek idővel?
Három bulba vissza van vágva, így vettem. Nos, ebből az egyiken egy hegyes rügy van, akkor ez sarj, vagy esetleg bulba?
Ez még csak olyan hangos gondolkodás. Majd fotózok, és akkor visszatérünk rá.
Köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Ilona!
Kicsit helyesbítek a tegnapi hsz.-emen.
A második mondat bal oldali rügy, mert ugye a jobb oldalit előtte már "kielemeztem".
Tehát helyesen: A bal oldali "rügy" akár virág is lehet szerintem. Az én új nobilémen is van néhány hasonló "rügy" a levéltelen bulbákon, és a leveles alsó részében is, ahol virágok nincsenek.
Elnézést!
Köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz

Hajdu Palné üzente 10 éve

Ilona.
Az én dentrobiumom szép nagy bulbákat hozott, de nem virágoznak. Nem régen egy kopasz bulbán meg jelent nekem is egy rügyecske. azt hittem virág lesz . És nem Gyökeres hajtás lett.

Válasz

Buzás Csaba üzente 10 éve

Kedves Ilona!

A felső még lehet virág, azt vettem észre, mert nekem bimbósodik a Nobilém, hogy ha fura alakja lesz, és nem kis hosszúkás, hegyes valami, akkor bimbó és olyan háromszög szerű a vége, kissé tompább, mint a sarj, az olyan kis hegyes!

Csaba

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Ilona!
A jobb oldali "rügy"-nek van két kis gyökérkéje, ezért szerintem sarj lesz.
A jobb oldali "rügy" akár virág is lehet szerintem. Az én új nobilémen is van néhány hasonló "rügy" a levéltelen bulbákon, és a leveles alsó részében is, ahol virágok nincsenek. Én ezeket is virágnak gondolnám. Persze tapasztalat nélkül írom ezt, csak úgy megérzésből.
Majd meglátjuk. Térjünk vissza rá, ha van fejlemény!
Köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz