Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv:Kriszta

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszta!

Minden növényt megtartok mindaddig, amíg akármilyen pici életjelet mutat. Legyen az gyökér vagy levél. Én semmiképpen sem dobnám ki. Nekem is van most egy igen lepukkant állapotú, itt találsz három képet róla, amit egy napja tettem fel Ineznek:
http://orchideakedvelokkozossege.network.hu/forumtema/cseveges-az-orchidarol

Nálam évek óta az vált be, hogy mohába tettem őket és finoman spriccelgettem. Most is ezt csinálom. A spriccelések számát sok tényező befolyásolja, így évszak, kinti-benti hőmérséklet, kinti-benti páratartalom, fény mennyisége, intenzitása és nem utolsósorban maga a növény. Most minden reggel spriccelem CSAK a növényt csicsogósra, a moha viszonylag száraz marad. Utána visszateszem a gyökerek köré a mohát, ami jó levegős, de mégsem maradnak teljesen szabadon a gyökerek, nem száradnak ropira olyan hamar. Van idejük némi nedvességet felvenni.

Nos, nincs vesztenivalód, ha csak két gyökere maradt is. Tedd egy üres cserépbe (ne túl nagyba) és egy kis moha jó lenne a gyökerei köré. Ha nincs, én lehet szabadon hagynám és reggel az egész növényt csak fonákoldalról (mivel valószínű baj van a közepével) és gyökeret spriccelnék, délután esetleg kizárólag csak a gyökeret, de csak nagyon finoman, hogy éppen érje a víz. Így szemmel tarthatnád a teljes növény állapotát. A délutáni spricc el is maradhat, ha nem száradt fel teljesen. Ez jelentheti azt is például, hogy Nálad magasabb a páratartalom.

A közepével nem igazán tudom mit lehetne kezdeni, mivel nem látom mennyire rohad. Úgy tudom, hogy a rothadást baktériumok okozzák, s amíg beteg rész van a növényen, addig a baktériumok is ott vannak. Ha viszont ezt sikerül kivágni, levágni, valahogyan eltávolítani, esetleg még fahéjjal jó alaposan beszórni, talán megállítható a rothadást.

Semmiképpen se dobd ki. Szerintem.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!
Neked látnod sem kell a növényt és mégis tudod mi a baja!!
Ma kiborítottam a cserépből, és a gyökerei is el vannak halva, viszont van két szép léggyökere ami nagyon eleven. Szerinted ez még menthető, vagy lehet kukásítani?
Köszönöm. Üdv:Kriszta

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszta!
Ha úgy látod jónak, hogy átülteted, nyugodtan tedd meg. Leírásodból (új bulbákat fejleszt) és a képeid alapján egészséges egyednek tűnik, leszámítva a foltokat. Hátha tényleg ezzel van baja. Arra ügyelj, hogy neki sem kell nagy cserép! Tehát tedd a növényt az üres cserépbe és szórd köré a kérget. Én úgy tapasztaltam, az a jó, ha leérnek a gyökerek a cserép aljára és nem egy csomó kérgen fekszenek a gyökérvégek. Így több levegőhöz jutnak.
Látatlanban a Lepkéről csak annyit tudok mondani - nálam még nem fordult elő ilyen -, hogy valószínűleg víz maradhatott a levélszívben (ahonnan az új levelek fejlődnek ki) és az berodhadhatott. Akkor esik ki a legfelső, időben utoljára vagy utolsó előttinek növesztett középső levél.
Köszönöm
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!
Azért gondoltam rá, hogy újra átültetem, mert a kéreg fele gyorsan kiszárad ugyan, de úgy látom alul nagyon vizes / átlátszó cserépben van/ és evvel nem tudok mit kezdeni.
Ráadásul ma az egyik lepkém középső levele kiesett , és azt sem tudom mi történt vele.
Ez nem az én napom volt.
Köszönöm.
Üdv:Kriszta

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti!
Hát igen. Matyó mintát tényleg ne csinálj rá. De miből gondoltál a száraz közegbe való átültetésre? Nehezen akar kiszáradni? Kéregbe ültetted ugye? Írtad is: az hamar szárad.
Nos, ne haragudj, de nagyon nincs ötletem, hogy mi lehet ez. Egy biztos. Ha úgy döntesz, hogy viszonylag széles spektrumú gombaölővel lekezeled, és ha ez gomba, akkor abbamarad a terjedése, a foltok nagyobbodása, mert a korokozó elpusztul. Ha pedig nem gomba, akkor sem csinálsz vele nagy bajt, hiszen a gombaölőszeres kezelést igazság szerint minden ősszel, amikor bekerülnek az orchideák, illetve ha új példányt vásárlunk, megelezőséképpen, tanácsos elvégezni.
A gyors egymásutánban végzett átültetések biztosan visszavetik fejlődésében. Lepkékkel jártam így pár éve. Talán mostanra kezdenek kupálódni.
Ne haragudj, de nagyon tanácstalan vagyok.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!

Mikor megvettem már akkor is volt egy foltos levele, amit Jani javaslatára levágtam, ezen a levélen azóta nincs is folt.Viszont két másik levelén sajnos megjelentek, ráadásul az egyiken elszórtan . Úgyhogy arra gondoltam, hogy ezt a levelet lehet, hogy tőből kellene levágni, nem akarok matyó mintát készíteni rá. Mi a véleményed?
Mi lenne, ha ismét átültetném száraz közegbe?
Köszönöm.Üdv:Kriszta

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti!
Annak örülök, hogy újabb foltok nem jelentkeztek. Elgondolkodtatott, amit írtál, nevezetesen, hogy nem szaporodnak, csak nagyobbodnak. Csak kérdezem! Nem lenne szerinted érdemes János tanácsát megfogadni és kivágni a fekete foltokat egy kis ép résszel? Utána várhatnál vele akár 1-2 hetet is (vágási szélek beszáradnának), s ha újra jelentkeznek a foltok (esetleg egy kicsit vizesebb tartás ellenére is, tehát változtatva eddigi tartásán), akkor igazad lehet a fertőzést illetően és lehetne gombaölözni.
Mivel ilyen "foltjaim" még nem voltak, csak találgatok én is. A késztetés van meg arra, hogyan is szabadulhatnék meg tőlük. Ez gondolom Benned még erősebben él!
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!
Újabb foltok nem jelentkeztek, de a meglévők sajnos terebélyesednek!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti!
Jelentkeztek-e újabb foltok? Hogy döntöttél, permetezted gomba ellen vagy vársz még kicsit?
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti!
Ezt én nem tudom megmondani, mivel még az sem biztos, hogy valamilyen fertőzésről van szó. Elképzelhető a tartási hiba, ahogy Dani megtalálta (foltok is igen hasonlók). Az évek alatt volt néhény elsősorban gombás, baktériumos fertőzött orchideám, de azokon nemcsak az "öreg" leveleken jelentkeztek a tünetek, hanem az idő haladtával a fiatalabbakon is. Ezek a tünetek (általában pontok, töttyök, foltok) a kezelések (permetezés) után megmaradtak, nem tűntek el. Viszont újabb foltok kialakulása a kezelések után abbamaradt. Nálam főleg a Dendr. Phalaenopsisok voltak gombásak.
Mintegy másfél-két hete én mindent spriccelek. A lakásban 20-22 fok van, sokszor melegebb. Ehhez még számítsuk hozzá az aktív vegetatív fejlődést, a virágzásokat (főleg a Lepkék), szóval van mire vizet használni.
A vizes kavicsos tálcáról már sokszor írtam: állítólag nem is annyira hatékony, mint gondolnánk (levelek szintjén semmit nem ér már). Nem tudom. Én is használom, de ebben a szárazságban, ami most van, biztos, hogy kevés. Az agyaggolyókat naponta spriccelem jó vizesre, de délutánra már szárazak.
Még lenne egy fontos gondolatom. Lehet, ezzel kellett volna kezdenem: ahány ház, annyi klíma, annyiféle környezet. Mondhatom én hogyan, hányszor, mennyi vizzel locsolok, spriccelek, az a módszer biztosan nálam jó. Te máshol élsz, más körülmények között, mások a növényeid, más a közegük, így Nálad már ez nem biztos, hogy ugyanúgy működik, mint nálam. Szóval, a lényeg. Neked kell mások módszereit megismerve a sajátodat kialakítani, a saját körülményeidre. Ehhez kívánok sok sikert.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!
Most lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni, de Szerinted nem lehet, hogy még a kertészetben gyűjtött be valami fertőzést ami most jön ki?
Ez azért jutott eszembe mert csak az "öreg' levelek foltosak, közben viszont hozza az új bulbákat.
Három bulbája van, amiből egy nagyon szép duci, a másik kettő kissé ráncos, de nincs összefonnyadva.
Tehát azt mond, hogy ilyenkor már bátran lehet spriccelni?Én még nem mertem, mert azért még nincs annyira meleg, és arra gondoltam, hogy a vizes kavicsos tálca elég nekik.
Köszönöm.Üdv:Kriszti
.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti!
Természetes élőhelyéről annyit tudok, hogy Brazília, Guayanatól Bolíviáig fordulnak elő,
részben epifiták, részben sziklán, talajon lakók. Viszonylag magas páratatalmat igényel, így ez alátámaszthatja ősei eredeti élőhelyének fő jellemvonásaként a sok vizet. Igazán nem tudom, de hasonlóan a Lepkékhez, elképzelhetőnek tartom, hogy a mély ráncok itt sem fognak teljesen kisimulni, de az újabb bulbák megfelelő tartás (víz, fény-árnyék, páratartalom, stb.) mellett már simábbak lehetnek. Finom mélyedések, rövidke barázdák vannak a bulbákon, s ez természetes. Szerintem gond az, amikor szinte összeaszalódik, hoszzú, mély ráncok lesznek rajta. Na, az a már visszafordíthatatlan jelenség.
A locsolással azért vigyázz, nehogy túllocsold. Spriccelni mindkét oldalát szoktam a leveleknek, s ebben a száraz melegben nagyon hamar fel is száradnak. Mivel nem annyira viaszos a leveleik felszíne, mint a Lepkéknek, elképzelhető, hogy a felszínen is képesek nedvességet, tápanyagot felvenni, de ezt pontosan nem tudom. Nálam ilyenkortól úgy néznek ki egy spriccelés után, mintha jól megáztak volna. Van, amikor a közegre teszek egy kis folpackot (a tő körül körbe beborítom), hogy ne túl sok víz jusson a közegbe, különösen ha az még nedves. Hát, így csinálom én.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica !
Találtam egy cikket a Zygoról, és ott azt írják, hogy a természetes élőhelyén nem egyszer vízben áll szinte az egész növény, ezért én sem vagyok biztos benne,hogy a locsolással van gond. Az ültetőközegének a tetejét akkor le fogom cserélni kisebb
darabosra, mert ezzel a mostanival az a gondom, hogy a teteje nagyon gyorsan csont száraz lesz, de az alján még látom, hogy vizes/átlátszó cserépben van/ így nem merem újra locsolni. Már mikor megvettem akkor is ráncos volt az egyik bulbája és nem nagyon akar helyrejönni.
Ezentúl megpróbálom jobban locsolni, és spriccelni. Ennek a fajtának is a levél hátoldalát kell úgy mint a lepkénél?
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Üdv:Kriszta

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti!
Talán nem haragszol, ha itt is leírom a véleményem, míg János jelentkezik.
A tartási hiba nem feltétlenül a túllocsolást jelenti, hanem jelentheti éppen az ellenkezőjét is, azaz szárazabban van, mint szeretne. Egy biztos, a Zygok tavasztól őszig több vizet igényelnek, mint a téli hónapokban. Ráadásul, a többi bulbáshoz hasonlóan, ha a kevés víz miatt aszalódnak, megráncosodnak a bulbái, utána már nehezen regenerálódik. Mint általában a "betegek".
Szóval, ezzel csak azt szeretném mondani, lehet, érdemes lenne a tetejéről egy kis közeget leszedni és kisebb kéregre cserélni (tőzeget még akkor sem tennék bele). Lentebb nem baj a nagyobb kéreg, sőt még jobb is a levegősség és a jó vízelvezető képesség miatt, de ha felül apróbb a kéreg, kevesebb levegőt "enged le", később szárad belülről. Mivel nagyobb ilyenkor a vízigénye, lehet meghálálna egy kis "nasit" spriccelés formájában a közege tetején és a leveleken, a locsolások között. A legtöbb "vékony levelű" fajtával ezt csinálom tavasztól, de Hegyiné Marika javaslatára a Lepkéknél is próbálkozom egy kis tőspricceléssel.
köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Szia Jani!
Igen, ez az a Zygo aminek már vágtam a leveléből, most viszont nem igazán tudok honnan vágni, mert sajnos sok kicsi folt van a levelein elszórtan. Nem olyan régen ültettem át fenyő kéreg és némi faszén keverékébe, és ügy tapasztalom, hogy ez a fajta közeg nagyon gyorsan kiszárad,de azért megpróbálom kevesebbet locsolni, hátha az a baja.
Üdv:Kriszti

Válasz

Mester János üzente 12 éve

Kedves Kriszti! Kedves Ica! Kedves Dani!
Igazándiból nem tudok elég okos lenni! Ez az a Zygo, aminek a levélcsúcsát már levágtad, ugye? Az is hasonló színű elváltozás volt, csak nem folt.
Baktérium, vagy gomba lehet valószínűleg.
Persze lehet igazsága a szakértőnek, hogy valami a tartásában nem az igazi. Ettől pedig fogékonyabbá válhat a betegségre. Ezért aztán ebbe az irányban is lehetne keresgélni.
A foltot természetesen levágnám kis egészséges résszel. Permetezést csak ezútán csinálnám meg.
Sajnos most csak ennyit tudok írni.
Üdv. Jani

Válasz

Szatmari Dani üzente 12 éve

Szia Kriszti!
Remélem a segítségedre lesz ez a kis "írás"!

Üdv.: Dani

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Szia Dani!
Köszönöm szépen a segítséget!!
Üdv:Kriszti

Válasz

Szatmari Dani üzente 12 éve

Sziasztok! Találtam egy oldalt ahol ugyanilyen betegsége van az orchideának:
Hozzászólás: Bata Helga 2011/11/03 13:13
Tisztelt Szakértő!
Már kaptam jó tanácsokat Öntől a zygopetalum-ommal kapcsolatban,de sajnos a helyzet mit sem változott.A levelei barna foltosak mindenütt,a szorgalmasan hozott hajtásokon pedig pici barna pöttyök vannak.
A cambrya levelei szintén sárgulnak,pödörödnek,mintha száradna,a gumja pedig teljesen elhajlott,de stabil,nem dülöngél,sőt hajtást is hozott.
Képeket mellékelek.Válaszát előre is köszönöm.
Kép linkje:
http://www.gazdabolt.hu/portal/images/forum/40543/DSCF4212.jpg

Szakértő válasza:

Válasz: Dr. Varga Mária 2012/01/18 18:22
Kedves Helga. A növény a gondoskodást mindig meghálálja, csak nem mindig találjuk el, mi a jó neki. Különböző elváltozások mutatkoznak alacsony hőmérsékleten, közvetlen napsütés, túlöntözéskor, stb. Itt is tartási viszonyokon kell változtatni, elsősorban a túlöntözést kerülni, főleg télen.

Nem tudom, hogy ebből valamit kitudtok-e kivenni.

Üdv.: Dani

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszta!

Nagyon tanácstalan vagyok, mert ilyet még nem láttam. Nálam is fordultak már elő fekete foltok, pettyek, egészen aprók, pontszerűek és nagyobbacskák is (2-3 mm átmérőjű), de azoknak a határvonala teljesen határozott körvonal volt, nem ilyen elmosódott, mint a Tiéd. Talán nem állati kártevő okozta elváltozás.
Mivel nagy bajt nem csinálnék vele, lehet hogy Ac.ara (2 gr) és Amis.ar (1 ml) (.=t) 1 liter vízben oldott keverékével meglocsolnám és alaposan bespriccelném. Ezt a műveletet szükség esetén - különösen, ha újabb folt jelenik meg közben - 3-szor lehet megismételni 7-8 napos időközönként (ahogy a locsolás szükséges). De meg kell valljam, ez csak egy ötlet. Igazából nagyon tanácstalan vagyok.
Reméljük, este János is felnéz és jöbb ötletei lesznek, vagy valaki másnak, mint nekem.

Köszönöm
Üdv. Ica

Válasz