Mester János üzente 12 éve

Kedves Kamilla!
Én is azt gondolom, hogy rendbe fog jönni. Ica jó tanácsokkal látott el. A dendrobiumod, ha eddig elvegetált, akkor a pihenőidő eltelte után, beindul tavasszal. Szerintem sok örömöt fog okozni Neked a jövőben. Türelmesen várjuk a márciust...
Üdv. Jani

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kamilla!
Ha nem romlott az állapota, én azt gondolom, már az is siker. Most, a tél kezdetén, szerintem ne várj túl nagy aktivitást. Tavasszal remélhetőleg szépen beindul majd.
Szorítok Neked!
Üdv.
Ica

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Átültettem, ahogy Ica mondta, talán egy picit nőtt az az egy kis hajtása, és mintha már hozni akarna egy másikat is. Egyenlőre reménykedem.

Válasz

Mester János üzente 12 éve

Kedves Kamilla!
Csinált valamit azóta a Dendrobiumod? Gondolom, még nem sokat. Majd márciusban kell igazán produkálnia magát.
Üdv. Jani

Válasz

Király Monika üzente 12 éve

Csak általánosságban mondom a nyugalmi időszakot, az enyémeknél mostanában kezdett 1-2 alsó levél sárgulni, ebből kell tudni, hogy vissza kell venni a locsolást. Értem a poént. A Tiédnél persze nem ez a helyzet, viszont annál inkább érvényes, mert nincs levele. Majd meglátod a gyökereket, hogy milyen állapotban vannak. Esetleg lefényképezhetnéd.
Szerintem várd meg a Janit, ő pontosan tudja, hogyan kell átülteni, és mibe, hogyan kell lefertőtleníteni a gyökereket. stb.

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Köszönöm az infót. Északi és déli ablakom van, ... pafff, az is fűtött. Nyugalmi időszakban van már évek óta. :) Hátha segít rajta, hogy ültetőközeget váltok.

Válasz

Király Monika üzente 12 éve

Kamilla, jó lesz, ha megnézed, hogy milyenek a gyökerek, az egészséges szép, hófehér.
Szuper, hogy jön a kis hajtása ! Azt fogjuk figyelni. Az enyémek vörösfenyő kéregben vannak, mert a dendrobiumok nem talajlakó orchideák,sziklákon, fákon élnek, a víz nem állhat a gyökerek körül. Vannak lombhullató dendrobiumok, az nem baj, ha lehullanak az alsó levelek, kezdődik a nyugalmi időszak. Keleti v. nyugati ablakot javasolnak a számára, a kamra sötét lenne.

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Köszönöm szépen, szerintem itt lesz a probléma, hogy mindig a lakásban tartom a fürdőszoba ablakban, és a teleltetése elmarad. A másik amire gondoltam, hogy nem megfelelő az ültetőközeg, ahogy Moni gondolja, de mivel gyárilag is hagyományos virágföldbe volt ültetve, így nem kísérleteztem mással, de ma átültetem orchidea földbe, egy pár hetet a lakásban hagyom, hogy kiheverje az átültetés stresszét, majd kiviszem a kamrába, ahol ideális ezek szerint a hőmérséklet (nem baj, hogy sötét a hely?). Moni! A leveleit néha hozza, aztán megcsúnyul, és visszavágom. Egyébként él a növény, mert most is látszik, hogy erőlködik egy kis hajtással. Tavasszal majd kirakom egy félárnyékos helyre, hátha sikerül megmenteni. Szerintetek ez így jó lesz?

Válasz

Király Monika üzente 12 éve

Kedves Kamilla ! Mibe van ültetve a dendrobiumod ?Az ültetőközeget kérdezem. Mi történt a szárával ? Elrohadt vagy elszáradt ?

Válasz

Mester János üzente 12 éve

Kedves Kamilla!
Nekem sajnos nincs D. kingianumom. A tartásáról amit tudok, azt leírom Neked.
A D.kingianum könnyen tartható orchideának számít. Világos, de tűző naptól védett helyen érzi jól magát. Nem igényel magas párát. A túlöntözését kerülni kell, főleg teleltetésekor! Télen hűvös és világos helyen tartandó, ellenkező esetben elmarad az április környékére várható virágzása. A Cymbidiummal hasonlóan érdemes a szabadban hagyni a fagyokig. Majd egy hűvös, 10 °C körüli hőmérsékletű helyen telelhet. Ilyenkor csak éppen ne száradjon ki a termesztőközege, maximum annyi vizet kapjon.
Remélem, sikerül megfelelő helyet találni a számára. Később pedig biztosan erőre kap.
Üdv. Jani

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Azt hiszem ez lesz az. De olyan régen virágzott már. A szára és a levele passzol. A színe is ilyen rémlik.

Válasz

Mester János üzente 12 éve

Kedves Kamilla!
Ő talán Dendrobium kingianum lehet. A Google-ban keress róla képet! Az alapján megtudod, hogy tényleg olyan-e a virága, szóval az-e.
A többit később.
Üdv. Jani

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Úgy tudom, hogy ez is egy orchidea faj, amikor kb. 6-7 éve megvettem virágzott, de azóta sem, néha hoz egy-két új levelet, de semmi több, azok is elszáradnak, a végén így levágom. Azt hiszem holnap átültetem orchidea földbe (gyárilag is rendes földben volt). Apró virágai voltak valami ciklámen szín rémlik. Segítsetek megmenteni!

Válasz