Őri Szilvia üzente 9 éve

Kedves Ilona!Mindkettőt külőn egy átlátszó műanyag kaspóba raktam,viszont a laposabb üveg tál jobban hangzik.Van is egy ilyen tálam.Nagyon ritkán használom és erre a célra pont megfelel.Hurkapálcikára gondoltam én is,hogy azzal kitámasztom.Van egy teraszunk,ami nem annyira napos szerintem ott jól is éreznék maguk bár a szobámba is van egy hely ami ilyen.Majd azt még kitalálom.
Köszönöm és remélem hamarosan jó hírt oszthatok meg!Üdv.Szilvia

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Kedves Szilvia!
Csak akkor vagd le a beteg levelet, ha legalabb 3, de inkabb 4 egeszsegs, zold, telt, merev tartasu levele marad. Ha csak 2 maradna, akkor inkabb hagyd, megha sarga is. Mivel ket novenyt raksz a golyok fole, szerintem erdemes lenne olyan edenybe tenni a golyokat, hogy minel laposabban legyenek, Igy nagyobb feluleten tudnak parologtatni, s ez magasabb paratartalmat fog eredmenyezni. Mivel a Lepke monopodialis tipusu noveny (egy csucsrugybol egy iranyba novekszik, levelei egymassal szemben es egymas folott allnak), akar ket, az edenyre keresztbe tett hurkapalcikara (viragtamasz) is rateheted, esetled finoman rogzited oket a palcakhoz. FONTOS: semmilyuk ne erjen a golyokhoz.
A zacskot nem szoktam lyukasztani. Reggel spriccelek, bezacskozom, majd vilagos, napos helyre teszem (most vigyazz a meleggel, konnyen tulmelegedhet, kanikula van). Lehet, hogy most napkozben meg egy teraszra is ki lehet tenni, hiszen egy szello is hutheti a zacskon keresztul a belso homersekletet (27 fok az idealis). Altalaban delutan leveszem a zacskot es hagyom, hogy teljesen felszaradjon, ha nedves lenne a noveny valamely resze. Ha szaraz, akkor is szelloztetem par orat es csak ejszakara teszem vissza a zacskot (nincs spricc). Olyankor, ha viszonylag nagyobb feluleten vizes a noveny a zacsko levetelekor, akkor ejszakara szabadon hagyom es reggel nem spriccelek (egy nap kimarad). Lenyeg, hogy ejszkara mindig legyen szaraz! Ha delutan teraszra, erkelyre, ablakba (arnyekos) most kiteszed, pillanatok alatt megszarad. Csak akkor spriccelj, ha szaraz. Most meleg van, valoszinu, kell naponta. Majd latod. Probalj olyan helyet keresni, hogy ne sokat kelljen mozgatni oket.
Szoritok Neked, hogy sikeruljon.
Remelem, nem hagytam ki semmit.
Koszonom.
Udv. Ica

Válasz

Őri Szilvia üzente 9 éve

Kedves Ilona!Sikerült vennem zselégolyót de,ha hazamegyek átrendezem a orchideákat mert,ma reggel már beleraktam de csak rá.Majd valami támasztékot rakok bele és arra helyezem a növénykéket.Meg akkor levágom róla ami már beteg.A zacskót kiszoktad lyukasztani vagy teljesen zárt,hogy minnél jobban bent maradjon a pára?
Köszönöm a segítséged!
Üdv.Szilvia

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Kedves Szilvia!

Az also level sargulasa: egeszseges novenynel nem ok az aggodalomra, mivel ily modon fiatalodik, azaz legalso levelet, esetleg leveleit elsargitja, majd eldobja. Mindaddig nem szoktam levagni az ilyeneket, amig teljesen, csorgosre nem szarad, mert mig "van benne anyag, nedvesseg", mindaddig a noveny is hasznosithat belole valamit, megha sarga is. Szoval ez termeszetes jelenseg a Lepkeorchideaknal. Ha gyokerrothadasos Lepke levele sargul eroteljesen, vagy zold ugyan, de rancosodik, fonnyad, akkor a zselegolyora helyezes elott en bizony le szoktam vagni, igy csak az egeszseges levelek maradnak (legalabb 3-4).

Amint irod, igen keves gyokere maradt a ket Lepkenek, szinte semmi. Ilyen esetekben nem szoktam kozegbe tenni, mivel nem lesz kepes annyi nedvesseget felvenni a gyokereivel, ami a fejlodesehez kellene, ezert a kornyezetet probalom parasitani (zacskozas), mivel a leveleivel is kepes nedvesseget felvenni, a levelek fonakoldalan levo sztomakon, vagyis legzonyilasokon keresztul.

En nagyon ajanlom, sok mindent kiprobaltam, de ez volt a leghatekonyabb. Arra figyelj, hogyha a golyo felszivta a vizet, az orchideakat (akar lehet egyutt is) ugy helyezd a golyok fole, hogy semmilyen resze (gyokere, levele, tove) NE ERJEN A VIZES GOLYOKHOZ!!! Ugyanis ha allandoan vizes kornyezetbe kenyszeritjuk egy orchidea barmely reszet, az elobb-utobb elrohad.

Kerdezz, barmilyen ketseged merul is fel, ha tudok, valaszolok.

Koszonom.
Udv. Ica

Válasz

Őri Szilvia üzente 9 éve

Kedves Ilona! Ma én is megyek beszerző körútra mert van két lepkém akiket szintén próbálok megmenteni,mert nem maradt túl sok gyökere,szinte csek léggyökereik vannak.Az egyiket anyukámtól hoztam kicsit túlöntözte.A másikat még nyáron vettem az egyik áruházba és mituán elvirágzott elkezdett hajtani aminek meg is örültem mert,azt gondoltam,hogy ez jó jel.De,később elkezdett sárgulni az alsó levele.Gondoltam átültetemt és akkor láttam,hogy szinte minden gyökere elsorvadt.Levágtam róla ami beteg volt de,szinte nem maradt gyökere.Az a másikkal szintén ezt tedtem.Összekevertem fenyőkérget agyaggranulátumot és egy kis mohát és ebbe raktam. mindkettőt.Nem tudom,hogy jót tettem-e,most azt láttom,hogy vegetálnak.A zselé golyóról annyi jót írtatok,hogy lehet,hogy inkább megpróbálnám ezt a módszert.Annyi kérdésem van,hogy mikor felszívta a vizet a golyó,akkor csak rá kell rakni a növénykéket?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Bernadett!
Örülök, hogy működik! Régebben erdei mohát használtam, de az utóbbi időben a nagy meleg és kevés eső miatt nagyon nehéz találni a tavaszi, nyári és kora őszi időszakokban. Tény, az évszak is Neked és a növénykédnek dolgozik, de az is igaz, hogy tényleg jól bevált és viszonylag olcsó módszer.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Zsiga Bernadett üzente 10 éve

t=5 azaz 5 helyen...

Válasz

Zsiga Bernadett üzente 10 éve

kedves Ica. kb 2 hete belevetettem magam én is egy zselés mentésbe, és talán nem lepödsz meg, ha azt mondom: müködik. kb semmi gyökérrel hervadozó pillangóm t helyen mutat gyökérkezdeményeket. köszönöm én is a cikkedet

Válasz

Parázsó Viktória Ágota üzente 11 éve

Kedves Ilona. Tökéletes módszer. Később hozom a kicsikémről a képeket. Megcsinálom a komaasszonyoméval is és egy másikkal. Kérlek priviben írd meg hol vetted a nagy zacskóval. Mert erre a virágboltba 500,- ft a kis zacskóval.
Köszönöm.
Vicky

Válasz

Papp Timea üzente 11 éve

Kedves ica en elkeszitettem egy ilyen zseles golyos dolgot mint on,igaz nem pont ugy mert az enyem a furdoszobaban volt en mivel itt nagyobb a paratartalom en nem huztam ra zacskot,lenyeg h egy het alatt ket pici gyoker is utnak indult aminek ngyon orulok foleg mivel a noveny nagyon rosz allaptban van .koaszonom ezt a tanulsagos modszert udv timea

Válasz

knezevic veronika üzente 11 éve

Kedves Ica
Koszonom valaszod.Hamarosan en is beszerzek egy tasak golyot.Ismerem,szoktam volt hasznalni gyermekeim eskuvoi dekoracijanal,s ami kimaradt ,itthon.Egyeduli hatranya a szineseknek,hogy a feny hatasara elveszitik a szinuket.Probalkozni fogok ezzel en is,mert par menteni valo novenyem van :((( A masik valaszra pedig: akkor maradok turelemmel,s lesem ,mas egyeb pozitiv valtozas a novekedesben ,fejlodesben van-e,ami biztato jele,hogy a novenyemnek nincs semmi baja,csak epp nem a hajtasra hasznalja fel az erot
Koszonom valaszaidat
Udv Veronika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Kati!
Szorítok Neked, hogy sikerüljön a mentésed!!!;-)
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Veronika!
Én azt sem tudtam, hogy ezek a zselégolyók kétfélék lehetnek! Az általam használtak szerintem egyszerű, dekorációs célokat szolgáló zselégolyók, azért színesek, különböző méretűek és formájúak. Általában vágott virágok tartására szolgál és én is úgy vettem, mint Inez, hidrozselé vagy hydrogel néven. Egyébként ennek sem volt szaga áztatás után, a vize pedig teljesen tiszta maradt. Mostmár többször átmozgattam kézzel a spriccelések után, de semmilyen festéknyomot nem hagy maga után a kezemen.
Szerintem is az a fontos, hogy növények tartására alkalmsa hidrozselé-golyókat keress. Nálunk a nagyobb bevásáló központokban biztosan van. Én is ott vettem. A borítólapját kidobtam, de eredeti méretében egy 5-6 cm-es pici zacskóban van, amire egy kártya nagyságú karton tájékoztató van rátűzve. Azt már kidobtam, sajnos nem tudom megmutatni.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Erzsike!
Agyaggolyókat én is használok, de arra az egészséges Lepkéim kerülnek ugyanúgy, mint Nálad, a golyókon egy tálkára, hogy alulról ne kapják folyamatosan a párát. Hogy mennyire hasznos vagy sem, nem tudnám megmondani. Vizezés után közvetlenül biztosan emel a páratartalmon a növények környezetében. És van egy vitathatalan előnye: sokszor LEGO-zok a növényeimmel, hogy elférjenek, hogy minél inkább az ablak felé dőljenek a jobb megvilágítás, a több fény érdekében, s ebben a golyók "verhetetlenek". A golyók felszíne könnyen felvesz bármilyen szinteltolódást, szintkülönbséget, ami már elég a közel optimális elhelyezéshez.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Hajdu Palné üzente 11 éve

Sziasztok!
Elvagyok keserdve mert én is csak bio-gélt, meg dekor golyót kaptam.
Be is vásároltam belőle, 3bio és 2zacskó dekor golyót.
Eggy-csomag biogolyót be is áztattam, lett belőle kb: 8dl-golyó melyre ráültettem egy szomszédom által kidobott orchideát.(lepkét). Az üveg tetejére tettem a növényt, úgy hogy a rövid, de még élő gyökere ne érje el a golyókat. 2db 4-5-cm-es levele van és 3db 1,5-cm-es gyökere. A többi része már elvolt száradva. Nő nap után dobta ki. Hátha sikerül meg menteni.

Üdv :Kati.

Válasz

Kószóné Szűcs Inez üzente 11 éve

Kedves Veronika!
Szerintem ezek inkább a biogel-hez állnak közelebb, mert direkt arra fejlesztették ki őket, hogy virágot tartsanak benne. A dekorációs zselében meg mindenféle vegyszer lehet, amit a növények nem tűrnek. Én hidrozselé néven vásároltam egy százforintos boltban, egy zacskó 170Ft volt. Bár ebben a zacskóban fele annyi gömb sincs, mint Ilonáéban. Szerintem inkább ilyet szerezz be, minthogy a dekorzselét valami baja legyen a növényeknek.

Üdv: Inez

Válasz

knezevic veronika üzente 11 éve

Kedves Ica
Ezek a zselegolyok 'kozonseges" dekoraciora hasznalhato zselegolyok,vagy biogel-golyok ?
Koszonom Veronika

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

Kedves Ilona!

Köszönöm szépen ezt a nagyon ötletes,és praktikus tanácsot !

Nálam az agyag granulátum egészen jól bevált!Én mindig vizesen tartom,és a tetejére
egy műanyag lapocskát teszek,és úgy helyezem rá a cserepet....

Válasz