Mester Virág üzente 5 éve

Anyák napjára kaptam nemrég egy orchideát, aminek sok gyökere eleve el van rothadva. Kibontottam, mert már a levele is sárgul. Még virágzik, orchidea kaspóba vizet raktam és hurkapálcára ültettem, majd beneylonoztam a leveleket virágot kivéve. Megmenthető még? Van képem is róla, de nem tudom hova töltsem fel?

Válasz

Mester János üzente 8 éve

Kedves Tímea!
Mi csak 5 napra hagytuk itthon a kertjeinket, növényeinket a legmelegebb nyári napokon. A három kertet három emberre bíztuk. Az összes kinti orchideát betelepítettük, félig elsötétített lakásban tartottuk. Ők egy hetet, másfél hetet is kibírtak volna nélkülem károsodás nélkül.
A páfránylevelű orchideával kapcsolatban nem vagyok képben. Jó lenne kép róla!
Jól tetted, hogy kivetted őket a földből. Még így is 2-3 napos vízmentességet kibírhatnak a lakásban, ha nincs extrém meleg és szárazság.
Az fontos lehet, hogy a papírgalacsin se legyen vizes állandóan, mert attól is rohadhatnak a vele érintkező orchidearészek.
Tápoldatot mérsékelve használd, mert a beteg orchideák életműködései lelassultak, a tápsók pedig felhasználatlanul feldúsulnak, és újabb problémákat okozhatnak.
Zacskózva szellőztetni kell őket, vagy tűszúrásnyi lyukakat kell a fóliára készíteni, különben penészesedhetnek.
Amíg élő része van egy orchideának, addig én sosem mondok le róla. Szóval a remény hal meg utoljára.
A fényképek segítenének. Fórumba írt hozzászóláshoz tudsz csatolni hsz-enként max. hármat. Ez a legegyszerűbb képfeltöltés.
Jobbulást az orchiknak!
Üdv. Jani

Válasz

Bircsák Tímea üzente 8 éve

Sziasztok, van három orchideam, két különböző, amiket másfél hétig felvigyáztak és ezalatt nagyon tulontoztek :( Kettőnek a gyokerei nagyrészt elrohadtak, a másik minden levelét ledobta. Ez utóbbinak pafrany jellegű levelei vannak, mindet ledobta :( és nagyon sok, vékony gyökere van, azok nem tűnnek betegnek, de mintha lenne egy csonkja a növénynek az viszont teljesen vizenyos. Most mindegyiket kivettem a földből, és visszaraktam a cserepbe, csak egy kis ujsagpapirt gyurtem alajuk, amíg nem tudok venni zsele golyót, addig jó ha a leveleket tapoldatos vizzel lespriccelem? Zacskoval még nem fedtem le őket. Szerintetek túlélik? Képet nem tudom hogy rakhatnek fel.

Válasz

Mester János üzente 8 éve

Kedves Angelika!
Az orchideák csekély tápanyaggal beérik. Ezt a minimális mennyiséget pedig úgy is biztosíthatod ennek az orchideádnak, hogy bekeversz egy adag tápoldatot vízzel, a megfelelő arányban, aztán a növényt egy kád, zuhanyzótálca, vagy lavór felett befújod vele.
Üdv. Jani

Válasz

Baranyai Angelika üzente 8 éve

Segítséget kérnék. Kb két hete betettem az orchideámat zselégolyókba. Ma kihúztam, és úgy láttam, néhány gyökere rothad. Itt olvastam, hogy nem szabad a gyökérnek beleérni a golyókba. A kérdésem az, hogy ha a gyökerek csak a levegőben lógnak, honnan kap a növény tápanyagot?

Válasz

Mester János üzente 9 éve

Kedves Csilla!
Nem, nem hinném, hogy virágzás során bejutó kórokozó tőrothadást okozna. Itt bizonyára félreértés vagy véletlen egybeesés van. Honnan származik ez az elmélet?
Az orchideák tartási igényeit igyekezni kell kielégíteni, és akkor minimálisra csökkenthető a különféle betegségeknek a megjelenése. Ebben az esetben ami szóba jöhet a következő.
Az orchideák alacsony tápanyagigényű növények, ezért nem szabad túltápozni őket. Ellenkező esetben a tápsók károsíthatják, vagy a fellazult növényi szövetek fogékonyabbá válnak a kórokozókra, kártevőkre. Hasonlóan laza szöveteket okoz a túl sok nedvesség is. Ráadásul a vizes környezet a kórokozóknak ideális környezet.
Tehát télen a tápoldatozást az előírásosnál hígabbra keverjük, vagy akár mellőzhetjük. Az öntözést, spriccelést szintén csökkentjük a körülményeinknek megfelelően. Figyelni kell az orchidea gyökereit (gyökér zöld - vizes, szürke - száraz és öntözhető), az ültetőközeget, az átlátszó cserép belső falát (párás-e). Az orchideák gyökereinek a két öntözés közben le kell száradniuk.
A fülledt, levegőtlen, párás környezetben (zacskózás közben, zárt akváriumban stb.) is hamar jönnek a gombás betegségek.
Még a hűvös levegő az, amit kerülni kell, mert az is a betegségek megtelepedésének kedvez. Ilyenkor a legyengült növény a fertőzés táptalaja.
Illetve az ültetőközeg nem megfelelő volta, tömörödött, levegőtlen, víztartó tulajdonsága okozhat problémát, de nagy odafigyeléssel az átültetés kitolható komolyabb probléma nélkül. Ilyenkor csak nagyon minimális víz adható, ritkábban.
Nem kell levágni a virágot! Esetleg néhány képen láthatnám az orchideát? Lehetőleg az ültetőközegét is. Az segítség lenne, hogy felmérjem, milyen állapotban van az orchidea.
Köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz

Lehoczky Csilla üzente 9 éve

Én segítséget kérnék!
Körülbelül egy éve egy diffenbachia elkapott valamilyen fertőzést, ami átterjedt több orchideámra. Virágzás útján jut be a növénybe, az orchidea töve elfeketedik, levelei elsárgulnak és leesnek, gyökerei beszáradnak.
Mit tehetek ez ellen? Egy orchideám virágozni készül. Vágjam le a virágát, hogy ne kapja el?

Válasz

Mészáros Szimóna üzente 10 éve

Kedves János!
Köszönöm a segítséget!
Igyekszem követni a tanácsait. Rakok fel képet a fórumba ! :)

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Szimóna!
Amíg Ilona ideér, addig leírom én a véleményem.
Elsőnek az élettelen növényi részeket lepi be a szürkepenész. A látszólag egészséges, de valójában beteg részek nagy párában másodikként penészednek be. Utána viszont az egészséges részeket is megtámadják a gombák.
Spiccelés után le kell száradnia az orchideának, csak így érheti őket a naplemente, különben a gombák és baktériumok ellephetik a növényt. Ez zacskózásnál is érvényes. Sőt! A fólia alatt ez fokozottan veszélyezteti az orchidea épségét.
Igen, a levegő egyik legfontosabb lételeme az orchideának. Természetes élőhelyén reggelente a felületén kicsapódik a pára, vagy egy langy eső megáztatja. Ezután a szellő felszárítja a felszínét. A lakásban nincs légmozgás, kivéve, ha ventilátorral keverjük a levegőt. Tehát vigyáznunk kell, hogy hosszabb ideig ne maradjanak vízcseppek az orchideán, főképpen a hajlatokban.
Zacskóban ennél is kevesebb levegő van. A páratartalom igen magas. Ezért a zacskót csak száraz növényre szabad ráhúzni. Illetve nekünk kell a zacsis növényt szellőztetnünk.
Nehéz általános szabályt mondani az öntözésre, párásításra, és a zacskózott növény szellőztetésére is. A körülmények nagyban befolyásolják a teendőket. Ha száraz a levegő, akkor érdemes hosszabb ideig fenn hagyni a fóliát, így kevésbé veszít vizet az orchideánk. Ha a pára magasabb, akkor nem szükséges olyan hosszú ideig dunsztba hagyni a betegünket. Pontos receptet nem tudok adni.
Az Orchideák betegségei és kártevői fórumtémába tehetnél fel képet az orchideádról, hogy lássuk mi a helyzet vele. A fotó jobb, ha több nézetből van, ahol a gyökerek is látszódnak pl.
Jobbulást kívánok az orchideádnak!
Üdv. Jani

Válasz

Mészáros Szimóna üzente 10 éve

Kedves Ilona!
Tegnap este kipróbáltam a zacskós- zselégolyós módszered, de nekem 1 éjszaka alatt bepenészedtek a gyökerek :S

Megspricceltem a növényt , lehet ezt nem kellett volna? Vagy több levegőt kellett volna adnom neki? :S
A zacskót nem kell folyton a növényen hagyni? Lehet ezzel rontottam el, elég napi 2-3 óra neki a zacskó alatt?
Mit csináljak? Segíts kérlek :(

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Dóra!
Tudnod kell, hogy a szaporodási ösztön igen erős minden élőlényben, így az orchideákban is, azaz akár "életük árán" is nevelnek keikit (sarjat), virágot, fejlesztenek magot. Nagyon sok energiát elvesz tőlük a virág kinevelése, olyankor éppen ezért nem is fejlesztenek levelet, gyökeret. Ezért szoktam levágni az elvirágzott virágszárat, hogy utána kicsit pihenjen, a növény csak magával foglalkozzon. Ha kókadtak a levelek, akkor szinte biztos, hogy rohadtak a gyökerek. Én azt javaslom, hogy vágd le a virágszárakat, vedd ki a növényt a közegből, s próbáld a fent leírtaknak megfelelően szabadon tartani, hátha elkezd gyökereket fejleszteni. Látatlanban ezt tudom Neked javasolni,
Köszönöm.
üdv. Ica

Válasz

Németh Dóra üzente 11 éve

Kedves Ica. Nagyon tetszett a cikked, nekem is van egy hasonló gondokkal küszködő orchideám, aminek van két ága , az egyiken egy virággal. A levelei egyre kókadtabbak. Mielőtt "bedunsztolom" levágjam az ágait vagy azok maradhatnak? Köszönettel : Dóra

Válasz

Ódorné Gyöngyi üzente 11 éve

Kedves Ica.Csak most jutottam erre az oldalra,ezért még "iszom szavaidat".Hogy Te mennyit tudsz,elámultam!! No és a megfelelő szakkifejezések(sztómák,azaz légzőnyílások stb.) Bíztos vagyok benne,hogy szeretted a Biológiát,vagy talán a növényeid miatt néztél utána sok mindennek.Nagyon sok mindent tanultam Tőled,ami az Orchideák nevelését illeti.Köszönöm és gratulálok Neked.Üdv.:Gyöngyi

Válasz

Kószóné Szűcs Inez üzente 11 éve

Kedves Irén!
Ezek a zselé golyók eredetileg arra szolgálnak, hogy vázába tegyük és vágot virágot tartsunk benne. Ilona nagy áruházban vette (madaras teszkó), én viszont 100Ft-os boltban, de valószínűleg virágosnál is kapható. Hydrozselé a beszületes neve.Az orchidea cserép alá is teheted párologtatás céljából, nem tudom mennyire nehezítené meg a dolgot, és nem e gurulnának el a golyók, nagyon tudnak pattogni. Ha így használod, cserépalátét legyen!

Válasz

Milus Irén üzente 11 éve

Az a kérdésem, hogy ezt a zselégolyót hol lehet kapni és egyébként ezt mire használják, én ezt még nem láttam sehol, de az ötlet nagyon jónak tünik, ki kellene probálni. Mi lenne ha az orchidea cserepét erre állitanánk az nem lenne jó ?Köszönöm hogy ezt megosztottad velünk

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Kati!
Hát nem vagyok róla meggyőződve, hogy jó lenne nekik, de meglehet. Ha már közegben vannak a keikik, én nem biztos hogy bántanám őket. Ők nem gyökérrothadásosak. Azt olvastam, hogy a "frissen" elültetett keikiknek viszonylag magasabb páratartalmat és meleget kell biztosítani. Nos, a meleg megvan, azonban azon elgondolkodnék, hogy zacskót húzzak rájuk így közegestől a magasabb pára miatt. Hát, nem tudom...
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Parázsó Viktória Ágota üzente 11 éve

Kedves Ilona kemény hetem volt. Volna újra elolvasom a cikked hogy kipihenten fel is tudjam fogni. Utána beszélgetünk :) A dokihoz mindig beindítják az agy tekervényeimet. Üdv Vicky

Válasz

Hajdu Palné üzente 11 éve

kedves Ilona!
Köszönöm a fáradságodat, hasznos dolgot sikerült megin tudatni velünk.
Éppen ma vettem le 3db babát, de én közegbe ültettem, mert még akkor nem olvastam a cikkeidet a zselé golyókról. Meg próbálok golyót szerezni és kiveszem a közegból őket, hogy még felylődjenek a gyökerei. Üdv:Kati.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Inez!
A növények csoportba állítása köztudottan jó hatással van a fejlődésükre. Még legyengült állapotukban is elősegítheti aktívabb gyökérképződésüket, ha nem egyedül vannak (intenzívebb párologtatás, magasabb páratartalom). Felesleges is külön-külön rakosgatni őket, mehetnek egy zacskó alá.
Figyelmedbe ajánlom még a cikk II. részét, mielőtt nekifogsz a "betegeid átrendezésének".
Remélem Nálad is hasznos és hatékony módszer lesz!
Köszönöm.
üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Vicky!
Bocsánatot kérek, amiért töröltem a korábban írt válaszomat, de azt gondoltam, hogy minden, amit abban leírtam, a cikk II. részében is benne van, így az felesleges.
Ha kérdésed, ötleted van, s úgy gondolod, beszéljünk még róla.
Köszönöm.
üdv. Ica

Válasz

Kószóné Szűcs Inez üzente 11 éve

Én mindhárom lepkémnél ki fogom próbálni, mindegyikre ráfér a gyökér fejlesztés. Ha emlékszetek, a nagyon betegem virágszárán fejlődik egy nagyon picike keiki. Még nem vágtam le, nem volt rá érkezésem. Most viszont majd levágom, és a virágszárat beleállítom a golyócskákba, és egy zacskó alá teszem egy másik növénnyel, hátha jó hatással van rá:)
Egyébként ezt is ki lehetne próbálni, hogy két növényt szorosan egymás mellé rakni, jó hatással lehet rá, az embernél működik:)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Timea!
Mindaddig, amíg az élet legapróbb szikráját látom egy növényben, nem dobom ki. Próbálkozom mindenféle lehetetlennek tűnő dologgal. Nálad még a klíma is kedvezőbb, szóval nosza rajta, ne add fel! Egy kis nyugalom, no meg egy kis "kaja és itóka" csodákra képes!
Köszönöm.
üdv. Ica

Válasz

Papp Timea üzente 11 éve

ez nagyon tanulsagos volt en is kiprobalom bar attol tartok az enyemnek mar ez is keves lessz

Válasz

Parázsó Viktória Ágota üzente 11 éve

Kedves Ilona,
Ez érdekes. Lehet hogy az inkubátorba is ki kellene majd próbálni, több szellőzési lehetőséget tenni pluszba hozzá... Még azt sem tartom kizártnak hogy ezek a golyók nem lennének jók a párologtatáshoz télen.
Köszönöm ezt a jó kis cikket. Ha nem lennék ennyire fáradt... Hétfőn majd jobban átolvasom mert csak átfutottam.
Üdv:
Vicky

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Krisztina!
Teljesen igazad van! Minél inkább megismeri az ember ezeket a csodálatos növényeket, akkor már nemcsak a külsejük ragadja magával, de az órási életösztönük is ámulatba ejti az embert.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Terék Krisztina üzente 11 éve

Kedves Ica!
Köszönöm, hogy megosztottad a történetet, nagyon tanulságos.
Az utolsó erőkből létrehozott keiki és virág pedig igencsak elgondolkodtató, és még inkább elnyerik vele a csodálatomat.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Inez!
Nálunk az Aucha.-ban (.=n) vettem, 250,- Ft volt egy zacskó. Mindenféle szín, forma, alakzat, méret kapható! "Mi szem szájnak ingere!" Szerintem nagyobb bevásárló központokban, virágboltokban biztosan van. Egy zacskó tartalma cca. fél deci lehet, amire ha ráöntjük az egy liter vizet, azt fel is szívja, azaz az űrtartalma mintegy 20-szorosára növekszik meg. Amennyit szeretnél a virágod alá, annak a cca. 20-d részét mérd ki (gyógyszeres mércikével 5-10-15 ml is kimérhető) és 20-szor annyi vizet önts rá. Egyébként szerintem akármennyi golyócskára szinte akármennyi vizet rá lehet önteni (a 20-szorosánál lényegesen többet is), mert a 6-8 óra elteltével több vizet úgy sem képes felszívni, a maradékot pedig le lehet önteni róla, le lehet szűrni. Vigyázat, vizesen nagyon ugrál! Ha pedig többet áztattál be az sem gond, mert ha ráteszed egy kistányérra (nagyjából egymás mellett és lehetőleg ne egymáson legyenek), akkor pár nap alatt visszaszárad az eredeti méretére.
Egy növényhez elegendő egy fél- vagy harmadzacskónyi is. Mivel nem olyan drága, én nem használnám fel még kiszáradás után sem másik növényhez a fertőzések elkerülése végett. Vágott virágnak viszont tökéletes lehet. Azt úgy is kidobja az ember 1-2 hét után, viszont sokkal mutatósabb.
Remélem Nálad Is beválik.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Kószóné Szűcs Inez üzente 11 éve

Kedves Ica!
A cikk elején járva az merült fel bennem, hogy jó jó, tudjuk hogy jó a moha, de mi a szöszt csináljon az, aki nem tudja beszerezni? A választ megkaptam:) Egy kérdés: hol lehet ilyen zselét kapni? Virágboltokban? Egy növényhez felhasználtál egy zacskónyit?

Üdv: Inez

Válasz