[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Julianna!
Itt válaszoltam a kérdésedre:
http://orchideakedvelokkozossege.network.hu/forumtema/cseveges-az-orchidarol
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Tkalcsits Julianna üzente 10 éve

Kedves Ilona! Nekem olyan gondom van, hogy teljesen el van száradva a virágom, tehát se levele se semmi nincs rajta, csak egy száraz valami, viszont a vizet felszívja. Mit lehet vele kezdeni??? Előre is köszönöm a segítséget!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Kitti!
Minél több orchideám van és minél régebb óta foglalkozom velük, annál több meglepetés ér. Az idei év különösen sok bajt és örömet hozott számomra eddig, de hogy melyik normális és melyik kivételes fejlődés, azt nem tudom megmondani. Ha maga a növény jó kondícióban van, merevek, teltek a levelei, egészségesek a gyökerei, akkor nem kell aggódni. Nekem is van olyanom, nem is egy, ami egy-egy időszakot kihagy a virágzásával, de utána pótolja. Beszélhetünk még róla a Csevegősben (Itt: http://orchideakedvelokkozossege.network.hu/forumtema/cseveges-az-orchidarol), ha gondolod. Kép sokat segítene.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Niki!
Bocsánat, nem vettem észre a hozzászólásod!!! Nem tudom megmondani, hogy az egyik szár levágása milyen hatással lesz a másik szár virágainak fejlődésére. Én addig nem szoktam vágni semmit sem, amíg teljesen el nem virágzik a növény, vagyis minden egyes virágát el nem hullajtotta. Ha teljesen csont száraz a virágszár, akkor szerintem levégható, kizárt hogy újra kihajtson. Ha viszont zöld, nem ajánlatos bántani, mert akár virágot, akár sarjat is nevelhet még rajta.
köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Jámbor Nikoletta üzente 11 éve

Kedves Ilona!

Segítségét szeretném kérni.Az orchideámnak van két szára, az egyik tele virággal a másik nincs semmi.Az lenne a kérdésem, hogy a nem virágzó ágat levághatom- e anélkűl, hogy a virág ne érezze meg?
Köszönettel Niki

Válasz

Kovács Kitti üzente 11 éve

Köszönöm az információkat, viszont ha nem gond, nekem lenne még egy kérdésem. Phalaenopsis orchideám van és tavaly júliusban mikor lehullajtotta a virágait és elszáradt az egyik szárának a fele, akkor azt levágtam. Viszont azóta nem virágzik a növényem, csak annyit csinált eddig, hogy a hosszú szárat tovább növesztette és hajtott rá még egy kisebb szárat, a másikat, amiből pedig levágtam, most két szép zöld levelet hajt. A kérdésem az lenne, hogy ez normális dolog? És ha majd megint virágzik majd és lehullajtja, akkor majd a teljes szárakat vágjam le?
Előre is köszönöm a segítséget! :)

Válasz

Kissné Magdi üzente 11 éve

Igényességre utal a részletes beszámolód,tapasztalatod,mindezt köszönöm.Üdv..Magdi

Válasz

Juhász Elvira üzente 11 éve

Köszönöm a hasznos információkat az orhideáimnál igénybe fogom venni,mert nálunk is elég rossz a csapvíz,és esővíz nem mindég van.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Hedvig!
Ha nem nagyon kókadtak a levelek, akkor ráér az átültetés. Viszont ha nagyon fonnyadtak, puhák, ráncosak, vigyázz, nehogy a növényed belepusztuljon a virágzásba. Képes rá! Még a virágszárak levágása - ezzel tehermentesítjük a növényt, hogy csak magával foglalkozzon - után is nehéz egy ilyen növény regenerációja, sokszor tökéletesre már nem is sikerül, mert a túl mély ráncok a levelek keményedése után is megmaradhatnak.
Nem egyszerű döntési helyzet, néhányszor átéltem már!
Párásításra nagyon jó a száradó ruha a növények közelében. Nyáron a gyerekek régi pelenkaszárítójára szoktam vizes lepedőt teríteni, ami igen jól párásít (van, hogy naponta többször is, olyan gyorsan szárad). Segít a vizes agyaggolyó vagy kavics a növény alatt (a növényt tálkába kell tenni, ne kapja alulról folyamatosan a párát, mert elrohadhat). Segít az orchideák csoportba állítása más, nagy levelű vagy sokat párologtató szobanövényekkel (pl. páfrány). És segít, amiket Te írtál, akár egy edény víz is (legyen minél nagyobb a víz felülete, a vízoszlop magassága nem mérvadó - pl. egy tepsi -, hogy minél több víz tudjon elpárologni. És persze jó lehet a szobai szökőkút is. Nagyon nagyon régen volt nekünk is, de régóta a szekrény aljában van. "Leszoktunk" róla. De segít a reggeli spriccelés is, különösen a léggyökereken és a leveleken (de vigyázat, közegre ne mindig jusson a vízből, ugyanis hagyni kell szikkadni, száradni a közeget, egyébként elrohadhatnak a gyökerek).
Nos, ezek a leggyakoribb párásítási módszerek.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Marika!
Annak csak örülök, ha találtál hasznosat a cikkben. Valóban a túlöntözés okozza a legtöbb lakásban tartott orchidea pusztulását, de furcsa mód a természetes környezettel ellentétben, majd minden pl. gombás és rovarfertőzés kialakulása is a rossz tartási körülményekkel okolható.
köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

harman hedvig üzente 12 éve

Mivel tudom párásítani a légterét?
Cserepek közé teszek edénybe vizet,akkor ez nem elég.
A szökőkút jó lenne?
Mit gondolsz?

Válasz

harman hedvig üzente 12 éve

Köszönöm a segítségedet,megpróbálom a spriccelést,átültetni nem merem
míg virág van rajta.
Képet a rendszer nem engedi feltenni.
Majd jelenkezem ,hogy mire jutottam.

Válasz

Hegyi Zoltánné üzente 12 éve

Kedves Ica!
Nagyon sok hasznos tanácsal láttál el bennünket,gondolom nagyon sokan tanultak belöle jó magam is.Túl öntözés a leggyakoribb betegsége az orhideáknak.Üdv:Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Hedvig!
Úgy tudom, a Lepkék levelei két ok miatt ráncosodhatnak: kevés víz vagy sok víz. A Lepkék levelei tápanyag és nedvesség raktározására is szolgálnak, ezért ha nem jutnak elegendő nedvességhez, ezt ráncosodással "jelzik". Két ok miatt biztosan nem kapnak elég vizet a levelek: egyik ha nincs elég gyökerük (ez szokott a gyakoribb lenni), mert a folyamatosan sok víz miatt egy részük elrohadt vagy egyszerűen kevesebb vizzel locsoljuk, mint amire szükségük lenne (ez a ritkább), de gyökereik teljesen egészségesek.
Nos, nem tudom, hogy nézted meg a gyökereit, de igazán csak akkor győződhetünk meg az állapotukról, amikor átültetjük, azaz teljesen kivesszük a cserepéből, s minden közeget eltávolítunk róla. Egy biztos, még ha kevés gyökérrel is, minden energiáját a virágaira fogja fordítani (szaporodás természetes ösztöne). Azért gyönyörűek!
A felső, cserépen kívüli léggyökerek általában akkor száradnak el, ha viszonylag tartósan alacsony a páratartalom a lakásban. Ilyenkor próbál a közegbe gyökeret fejleszteni, ahol nedvesebb környezet veszi körül, mivel a külső léggyökerekkel úgy sem juthat elegendő nedvességhez a levegőből. Viszont ha ott sem talál megfelelő körülményeket (levegőtlen, fertőző közeg, stb.), akkor el kezdi sárgítani az alsó leveleit, s onnan veszi ki a tartalék anyagokat (víz, táp, nyomelemek) vagy néha keikit nevel, hogy "szabaduljon szorult helyzetéből", a számára rossz helyről "odébbálljon, elmozduljon".
Így látatlanban nehéz tanácsot adni, de én ilyen esetben volt, hogy átültettem, olyan is hogy virágszárat levágtam és mohába került az anyanövény, mert szinte semmi gyökere nem maradt és még sorolhatnám. Egy biztos, jobb az állapota nem lesz, ha nem változtatsz a körülményein (átültetés, több vagy kevesebb víz, stb.). Mivel viszonylag meleg van, a gyökerek további vízzel való "terhelése" helyett próbáld a közeg tetejét és a leveleket finoman spriccelni 1-2 naponta attól függően, mennyire volt meleg, mennyire száradt fel. Lassan egy hete, minden reggel megspriccelem a tövüket és a cserépen kívüli léggyökereiket.
Ha gondolod, beszéljünk még a növénykédről. Nagy segítség lenne, ha tudnál képet feltöltetni.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

harman hedvig üzente 12 éve

Köszönöm, nagyon hasznos dolgokat írtál.
Nekem már januártól virágba van két lepke orchidea,
de az egyiknek ráncos a levelei,a másiknak hatalmasak egészségesek,
néztem gyökerét semmi baja,már locsolni sem merem,a felső lég gyökerek vannak elszáradva,ezzel mitévő legyek.
A virágjai gyönyörűek ,mitévő legyek?
Előre is köszönöm a tanácsot

Válasz

Parázsó Viktória Ágota üzente 12 éve

Kedves Ilona köszönöm ezt az érdekességet. Az írásaid késztetnek engem is arra hogy leírjam a tapasztalataimat bár egyenlőre csak magamnak a növényeimmel. Talán egyszer majd lesz merszem közzé tenni.
Vicky

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves László!
Nagyon köszönöm, hogy megosztotta véleményét. Teljesen igaz, az orchideák sikeres tartásának egyik kulcsa a helyes öntözési technika. Valóban, lehetett volna részletezni a túlönötözés okozta problémákat, de nem akartam eltérni a könyvben felvetett problémáktól, s túl sok saját véleményt, tapasztalatot sem akartam hozzájuk fűzni, mert azzal elriaszthattam volna a kevésbé olvasni szerető "Olvasókat".
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves János!
Köszönöm a hozzászólásodat. Matematikusként biztosan másképp közelítek meg dolgokat, oldok meg problémákat. Lehet ez az én szerencsém. ;-)
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Irénke és Erzsike!
Örülök, hogy nem volt haszontalan a fenti írás elolvasása. Szívesen locsolnék én is esővízzel, mert szerintem is az a legjobb, de egy 4. emeleti lakásban nehezen tudnám a szükséges mennyiséget összegyűjteni.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Nagy László József üzente 12 éve

Kedves Ilona! Már régen olvastam hasonló tömör és szakszerű írást a témával kapcsolatban . Talán a túlöntözés problémáját jobban kiemeltem volna,valamint a saját véleményem:a legtöbb esetben a "rossz" esővíz is jobb mint a csap víz./persze nem a savas/ Még egyszer gratulálok.

Válasz

Mester János üzente 12 éve

Kedves Ilona!
Mindig nagy élvezettel olvasom írásaidat. Érthetően fogalmazol és választékosan fejezed ki magad. Mindennek fejében nagyon hasznos, vagy érdekes dolgokat osztasz meg velünk. Köszönet érte!
Mindig örülök, ha más megközelítésből is olvashatok az orchideákról, mert az ismereteimet ezáltal bővíthetem. :-)
Még egyszer köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz

Milus Irén üzente 12 éve

Nagyon érdekes és tanulságos volt amit a könyvből olvashattam. Köszönöm

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 12 éve

Nagyon szépen köszönöm ezt a tanulságos útmutatást!


Nálam mindig csak esővízzel öntözöm az orchideákat,és egész nyáron a kertben
nyaralnak.Csak késő ősszel költöznek a lakásba.Elég szépen hozzák a virágot.
Arra nagyon ügyelek,hogy mindig csak félárnyékot kapjanak,és naponta spriccelem
őket.

Válasz