Mester János üzente 9 éve

Kedves Kati!
Sajnos látatlanban nem tudok tanácsot adni.
Talán elódázható az ültetőközeg cseréje, ha a gyökerek kevesebb vízzel érintkeznek.
Ha súlyosbodnak a tünetek, akkor viszont nem érdemes tovább várni az átültetéssel. Kár lenne kockáztatni néhány virágért az orchidea további életét.
Üdv. Jani

Válasz

Vargáné Szabó Katalin üzente 9 éve

Kedves János!

Köszönöm a választ!
Ebben az esetben mennyire fontos az átültetés? Megvárhatom amíg elvirágzik?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kati

Válasz

Mester János üzente 10 éve

Kedves Kati!
Bocsi, hogy belekotnyeleskedek...
A zöld foltok a cserép belső oldalán alga lehet inkább. A túl nedves közeg és a fény hatására jelennek meg.
A levelek puhulása is a túllocsolás következménye lehet ebből következtetve. Ugyanis a sok víztől a gyökerek károsodnak, elrohadnak, ezért később nem tud azokkal vizet felszívni a növény. Ettől pedig a szomjazás tüneteit mutatja.
Levegő kell a lepkeorchideák gyökereinek! Le kell száradniuk időnként! Eredeti termőhelyükön sem állnak egyfolytában a vízben.
A cserép lyukasztás jó ötlet. Kicsit kevesebbet kell öntözni, és növelni a párát. Ilonának vannak még hasznos cikkei, azt javasolnám elolvasni. A gyökérrothadással kapcsolatban.
Üdv. Jani

Válasz

Vargáné Szabó Katalin üzente 10 éve

Kedves Ilona!

Van egy lepke orchideám ami szerintem átültetésre szorul. Az alsó levelei puhák és ráncosak, és a cserépen belülről zöld foltokat vettem észre, ami szerintem penész lehet. Viszont december óta virágzik, és még nem is hervadnak a virágai. Keiki is van rajta, amiből szintén virágzik, de gyökere még csak alíg látható. Ebben az esetben átültessem, vagy várjak vele amíg elvirágzik? Egyenlőre a cserép oldalát kilyukasztottam ott ahol nincsenek gyökerek.

Segítségét előre is köszönöm!

Kati

Válasz

Timár Edit üzente 10 éve

Kedves Mester János!

Köszönöm szépen az " orchidea üdvözlést", biztos sok hasznos dolgot tanulok majd Tőletek.

Olvastam a beporzási kisérletedről és kiváncsian várom a folytatást. Őszintén szurkolok a további sikeres kisérletedhez. Üdvözlettel: Edit

Válasz

Timár Edit üzente 10 éve

Kedves Ilona!

Nagyon köszönöm és megnézem a Praktikerben, remélem a miskolciban is lesz.

Üdv.Edit

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Edit!
A bolti, kesz kozegnek tobb baja is van, ezt most nem reszleteznem. A kepen lathato fenyokerget a Praktik.r-ben (.=e) vettem, de meg mindig van. Teszek meg bele 5-10%-nyi faszenet, apro darabokra torve. Lepkeknel szukseg lehet egy keveske Spaghnum mohara is, mert anelkul hamar kiszarad, kulonosen nyaron. Legalabbis itt az Alfoldon, egy lakotelepi lakasban. Meg nem probaltam, de a tavaszi ultetes mar abba megy. Egy botanikai orchideam tiszta mohaban van, megis szepen fejlodik. Egyelore. Arban is megeri egyszer befektetni, mert egy egesz zsakkal sokaig kitart. Erdemes szetvalogatni, mivel a Lepkeknek nagyobb, bulbasoknak, sarjaknak kisebb keregdarabok kellenek. Nyaron aztan kiszaritani, hogy hosszabb ideig ep maradjon, ne rohadjon, budosodjon be.
Kerdezz, ha valamit kihagytam volna.
Koszonom
Udv. Ica

Válasz

Timár Edit üzente 10 éve

kedves Ilona!

Azt szeretném megtudni, hogy hol vetted és hol gyártják azt a fenyőkérget, mert én is szive- sen alkalmaznám átültetéskor. Készenvett orchidea közeget használok, de már nagyon ele- gem van belőle - nagyon drága és most már inkább a szemétre hasonlit mint ültetőközegre.

Előre is köszönöm, üdvözöllek: Timár Edit

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Rebeka!
Tény, hogy az orchideák gyökereikkel is fotoszintetizálnak, azért ültetik átlátszó cserépbe, hogy fény érhesse azokat. De, azt tapasztaltam, ha megfelelően vannak locsolva, akkor nem gond, ha nem kapnak fényt, ettől még szépen fejlődnek. Fotoszintetizálnak a közegen kívüli léggyökereikkel. Már ha van. Igaz, sarjakat ültettem nem átlátszó cserépbe, de szépen fejlődnek így is. Azért, ha lehetőség van rá, érdemesebb szabadon tartani őket, kaspó nélkül, s csak egy alátétre helyezni a cserepet, hogy ne érjen a cserépből kinövő gyökér vízbe, vagy vizes kavicságyra. Ha párásítasz, az csak előnyükre szolgál, de figyelj arra, hogy a nedves környezet megfelelő hőmérséklettel párosuljon, mert a nyirkos hideg nem megfelelő a Lepkeorchideák számára.
Nagyon szépen köszönöm kedves szavaidat, igazán örültem neki.
Figyelem, milyen "malacom" lesz. ;-)
köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Sirkai Rebeka üzente 10 éve

Neharagudj Icu elkereszteltelek, van egy malacod ! Bocsánat ! :)

Válasz

Sirkai Rebeka üzente 10 éve

Kedves Marika ! Nagyon szerény vagy ! Sok újságiró megirigyelhetné fogalmazói kézségedet és sok kertész a tapasztalatot- szaktudásodat, sőt sok kertész aki nem orchideákkal törődik naponta, mondjuk hanem teljesen más növényeket gondoz, az nem is tud ennyit mint te ! Le a kalappal az irásodért ! annyi kérdésem lenne, azt sem tudom, hol kezdjem... Nemrég kapcsolódtam be az orchide lázba.... ugyanis eddig csak kaptam orchideákat és bután agyon öntöztem őket, semmit sem tudtam róluk.... egy ideje vettem ultrahangos párásitót és 6o száz. tartom a nedvességtartalmat, az össszes edénykémet kilyuggattam, aztán sokat átültettem, igyekszem megteremteni a feltételeket, a nylon átlátszó lyukas cserepet, meg lyukas kerámiába tettem, hogy nézzen is ki valahogy kavics az aljára és benne viz, a cserepet persze nem éri..... Igy szinte alig kell öntöznöm pihenős időszakban, igaz ? de igy nem kap fényt nagyon a gyökér, az nem gond ? Irjál minél többet én eszem a soraidat! Tisztelettel és üdvözlettel !

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

Nagyon szépen köszönöm ezt a hasznos tanácsadást. GratuláloK

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Attila!
Lehet fabol vagy fembol, mindegy. A lenyeg, hogy minel merevebb legyen. Ha regen vasarolt vagy kapott orchidea rogzito tamasza megvan, az tokeletes, de en legalabb kettot osszeragasztanek vagy kotoznek.
A gyokerek altalaban kor koros iranyban helyezkednek el. Ritkan torekednek a cserep alja fele a cserep legbelsejeben, kozepen, gyakrabban az oldala iranyaba. Persze leer egy-ketto a cserep aljara, a fejlettebb novenyeknel, de akkor a cserep aljan korbe probal novekedni vagy kibujik a vizelvezeto lyukak valamelyiken. Ezert szoktam palcat, tamaszt mindig kozepre szurni, mert ott ritkabban talakozok gyokerrel, mintha a cserep oldalanal kozvetlenul szurnam le. Ott sok a gyoker es latszik is.
Koszonom.
Udv. Ica

Válasz

Kocsis Attila üzente 10 éve

Köszönöm a választ! A pálca miből legyen? És ha leszúrom, az nem tesz kárt a gyökerekben?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Attila!
Mivel nem vagyok otthon, nem tudom a kepedet szerkeszteni, hogy megmutassam, en mit tennek, de probalom szemleletesen es erthetoen leirni. Barmi ketseged van, kerlek szepen kerdezz.
Legjobban a kozepso kepeden latszik a doles. Ilyenkor azt szoktam csinalni, igaz korabban, hogy a doles iranyaval ellentetes iranyba, a noveny hata moge, egeszen kozel a tovehez, leszurok egy viszonylag vastagabb palcat. Ne legyen muanyag, mert az nem sokat er, ne is legyen hurkapalca, mert az vekony, az orchideakhoz adott palcakbol is osszeragaszthatsz cellux-szal 2-3 darabot. Szurd le lehetoleg a noveny kozepvonalaval, szimmetria tengelyevel parhuzamosan, majd valami szeles szalaggal, amit ket level kozott atbujtatsz, rogzitsd a palcahoz. A szeles szalag azert kell, hogy ne sertse meg a novenyt annak viszonylag nagy sulya es a noves iranyabol fakado ellenallasa miatt. Esetedben ez lehet a viragszar alatti levelpar, ha van alattuk elegendo hely a szalagnak. Nagyon finoman feszitek rajta csak, nem eroltetem, inkabb kicsit segitek neki egy ilyen kikotessel. Ruhaszalagot (fiaim piros Rambo-szalagja) hasznalok.
Kaspo: ha atlatszo uveget hasznalsz, akkor elegendo feny is jut a gyokereknek. Akar egy gyumolcstal, keverotal is megfelel, ha viszonylag nagy feluleten fekszik fel az asztalra, hogy stabil legyen. Ha csak nehany gyoker simul a cserep oldalahoz, akkor nem sokat szamit a kaspo atlatszosaga, lehet barmilyen, csak stabilan alljon meg benne a cserep. Amennyiben 3-4 cm-rel magasabb, mint a cserep, akkor talan biztonsagosan megtartja a leveleketis.
A viragszar rogzitesevel meg nem vagy elkesve. Szurhatsz masik palcat is a szar kozelebe, de rogzithedet a noveny palcajahoz is. Egyebkent a noveny egyenesitesevel a szar is egyenesebb lesz. Ezt is szalaggal (diszito, muanyag) szoktam, ilyenkor nagyon erzekenyek mindenfele nyomasra.
Sokszor a novenyt kezemben tartva is tanacstalan vagyok, ezert Neked kell dontened, melyik verzio lesz jo a novenyednek.
Koszonom.
Udv. Ica

Válasz

Kocsis Attila üzente 10 éve

Kedves Ilona!
Köszönöm a választ! A kaspó jól hangzik, de az nem takarja el túlságosan a cserepet a fénytől? A másik kérdés pedig, hogy a szárat hova rögzítsem? Segítség képen töltöttem fel 3 képet. Meglehet őket nézni kicsiben és nagyban is.

http://kepfeltoltes.hu/view/131102/IMAG0010_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131102/IMAG0012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131102/IMAG0013_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Attila!
Bar egy-ket dolgot le tudok irni latatlanban is, de a jobb az lenne, ha tudnal kepet felrakni az orchideadrol. Biztosan tudod, hogy ezek az orchideak epifitak, azaz termeszetes kornyezetukben fakon elnek, azok kergebe kaposzkodva. Nem eloskodok, nem szivnak el semmit, csupan tamaszkent van szukseguk a fakra. Ezert egyaltalan nem meglepo, hogy ferden akar novekedni. Elsore azt javaslom, hogy tedd egy kaspoba. Az sem baj, ha kicsit beleesik, ha a kaspo felso szele kicsit alatamasztja a leogo leveleket, csak vizet ne hagyj benne soha. Viszont a kaspo sulya kicsit megtartja az egesz novenyt.
A viragszarakat viszonylag hamar (5-10 cm-es korukban) kezdem el palcahoz rogziteni. Ha kaspoba teszed, lehet a rogzites is eleg lesz neki, hogy ne novekedjen nagyon ferden. Tulsagosan kenyszeriteni nem szabad, mert mint az uveg, nagyon konnyen torik.
Ha szepen fejlodik, en most nem ultetnem at, csak ha veszhelyzet van. Megvarnam az elviragzast. Ha megmutatnad, lehet mas lenne a velemenyem.
Igy latalanban csak ennyit tudok irni Neked. Nagy segitseg lenne egy-ket kep, ha tudnal feltolteni.
Koszonom.
Udv. Ica

Válasz

Kocsis Attila üzente 10 éve

Szép napot mindenkinek!
Olvastam a cikket és nagyon sok hasznos tippet adott. :) Azonban lenne egy kérdésem. Az orchideámat 1 éve ősszel ültettem át, de mostanára már eléggé eldőlt és alá kell támasztani, hogy ne dőljön el. Elég nagy példány már, jópár éves. Szárát a legutóbbi virágzáskor levetette, de viszont most nő az új szár. A kérdésem az lenne,hogy átültessem mielőtt még teljesen kifejlődne a szár és megindulna a virágzás, vagy ilyenkor már nem szabad megzavarni? Mert így kb 45 fokban növekszik a szár, mivel maga a növény is elvan dőlve. A választ előre is köszönöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Kedves Gyöngy!
Örülök, hogy segíthettem írásommal.
Köszönöm.
Üdv. ica

Válasz

Ódorné Gyöngyi üzente 11 éve

Kedves Ica.Nagyon érdekes és tanulságos írás ez a cikk.Különösen tetszett,ahogy "látványosan" elmagyaráztad a munkafolyamatokat.Szinte magam előtt láttam.Jó tanár vagy.Engem,másokkal együtt, - megtanítasz mindenre.KÖSZÖNÖM.Üdv.:Gyöngyi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm a hasznos tanácsokat,üdv.Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Gizke!
Örülök, ha segíthettem. Reméljük, nem lesz baj és csak az ültetőközeg vált alkalmatlanná az évek alatt.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Kovács sándorné üzente 12 éve

Köszönet a sok jó tanácsér! Épp most az egyik idősebb orchideám alsó levelei kezdtek kissé ráncosodni.Eddig eszembe sem jutott,hogy valami kórokozó is lehet a gyökereinél.most majd át fogom ültetni ,a leírtak szerint.
Mégegyszer,köszönet!
üdv,Gizke.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Katalin!
Nagyon nagyon szívesen.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

BOSNYÁK KATALIN üzente 12 éve

Mindent átolvastam,elmentem,a tudományt ! ,nagyon szépen köszönöm...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Böszörményi Istvánné!
Akkor nem volt hiába való az írás. Örülök, hogy segíthettem.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Böszörményi Istvánné üzente 12 éve

Nagyon szépen köszönöm!
Azt hiszem sokat tanultam!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Cili!
Nagyon nagyon szívesen. Látod, Te már a mohával való betakarással a megvalósításig is eljutottál, én csak gondolati szinten foglalkoztam vele. De most az jutott eszembe, hogy van egy "gyengélkedőm", aminek a tetejét be fogom fedni mohával.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Major Györgyné Cili üzente 12 éve

Kedves Ilona.. nagyon tetszett az irásod mert részletes . nekem is vannak lepkéim dendrobium nobilém.cattleyaim.és brassiám. most fogok egypárat átültetni. van egy-kettő aminek a tetejére mohát tettem van olyan amelyiknek agyggranilátumot ami nem apro és azt spriccelem a párásitáskor.de most a te irásod alapján fogok eljárni. nagyon köszönöm az értékes utmutatot. üdv. Cili

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Erzsike!
Örülök, hogy tetszett az írásom. Mohát fenyőerdőben szoktam szedni. Szerencsére a 44-es úton Kecskeméttől elég sok feketefenyő-erdő van, s amikor arra járunk, szedek egy keveset. Mindig van itthon tartalékban egy-két marékkal, ha kell, ha nem. No meg frissen szoktam használni, ha lehetőságem van rá. Ha nem, akkor is jó, mert ha nem is élő, de nagyon laza, levegős és ez a lényeg Egyszer gombaszedéskor jött az ötlet, aztán megnyugodva olvastam Makara Tanárúr könyvében is, ahol egy kicsit elfeledett, de annál jobb ültetőközegként ajánlotta.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 12 éve

Kedves Ilona!

Nagyon -nagyon tanulságos a leírás! Biztosan csodaszépek az orchideái!

Szeretném kérdezni,hogy mohát hol lehet beszerezni! Szeretettel üdvözlöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves János!
Örülök, hogy tetszett az írásom. Igyekeztem jól összeszedni a "hozzávalókat" és "finomat főzni" belőle.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Vicky!
Köszönöm dicsérő szavaidat, s egy könyvnek az ötlete igazán hízelgő, de azt gondolom vannak már könyvek, amelyek igen jól leírják az orchideák tartását. Igaz, kifejezetten a Lepkékre nálunk nincs, de általános útmutatókban gyakran találkozni vele. Az is igaz viszont, hogy nagyon sokat lehetne róluk írni. Van egy angol nyelvű monográfiám a Phalaenopsis-okról, ami 387 oldal. És ez csak a Lepkeorchidea!
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Parázsó Viktória Ágota üzente 12 éve

Kedves Ica, komolyan mondom. Annyira érthetően mondod vagyis írod le a dolgokat hogy nagyon ránk férne ha ezt könyvbe is ki lehetne adni. Hisz annyi tapasztalatod van neked is. Ha megteszed én szeretnék kérni egy példányt :D
Köszönöm
Vicky

Válasz

Mester János üzente 12 éve

Kedves Ica!
Nagyon jól körbejártad a témát. Rengeteg információ, megannyi gyakorlati tapasztalat, remekül sikerült a Műved! nagyon hasznos, amit írtál.
Ismét nagyot alkottál! Szívből gratulálok!
Köszönöm!
Üdv. Jani

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Kriszti és Kati!
Örülök, ha segíthettem.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Virág!
A fenyőkérget Pra.tiker-ben (.=k) vásároltam, de biztosan lehet máshol is kapni.
Jól hitte, faszén kerül az ültetőközegbe is, csak a nagyobb darabokat kikapkodom ültetéskor és teszem legalulra a cserépbe, vízelvezető, más néven drénező rétegnek.
Köszönöm.
Üdv. Ica

Válasz

Stark Virág üzente 12 éve

Még egy kérdés miért csak az aljára kell faszén?Én azt hittem össze kell keverni a fenyőkéreggel,de ha így bevált akkor én is így teszek ezután.:)

Válasz

Stark Virág üzente 12 éve

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz köszönjük a sok hasznos információt amit adot nekünk.Én még személy szerint arra lennék kiváncsi hol lehet a fenyőkérget megvásárólni?
Válaszát előre is köszönöm és minden jót.

Válasz

Hajdu Palné üzente 12 éve

Kedves Ilona.
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Nem akarom őt ismételni, csak köszönetet mondani magam és társaim nevében is. Kívánok neked jóegészséget, sok szabadidőt, hogy sokat tudjál segíteni nekünk. Szép hetet.
Köszönettel:Kati.

Válasz

Süléné Berki Krisztina üzente 12 éve

Kedves Ica!
Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy saját tapasztalataidat megosztottad velünk!!!
Úgy gondolom, sokan nagyon nagy hasznát vesszük. Kérlek máskor is írj még az orchideákkal kapcsolatos tapasztalataidról.Még egyszer nagyon köszönöm!!!!!!
Szép estét!Üdv:Kriszti

Válasz